Over mij

Hai!

Mijn naam is Marieke en ik ben een aspirerend ervaringsdeskundige. Ik heb het grootste gedeelte van mijn leven geworsteld met een ongelofelijk laag zelfbeeld, depressie, angst, lichaamsdysforie en verslaving en ik leef hier sinds 5 mei 2021 in herstel van.

Ik heb sinds mijn 15e de binnenkant van tientallen verschillende GGZ-instanties gezien, van verslavingszorg en EMDR tot cognitieve gedragstherapie en heb altijd geloofd dat als ik klaar was met een bepaalde behandeling, ik ook volledig genezen was voor dat moment.

Nadat ik voor de zoveelste keer met mijn neus tegen de muur gelopen was en weer terug was gevallen in mijn depressie, angst en verslaving, realiseerde ik me dat herstel toch echt iets anders betekende dan hetgeen ik tot dan toe had gedaan had: op mijn 33e had ik namelijk alles, een leuk huisje, een leuke baan, een leuke vriend en een leuke hond. En nóg lukte het me niet om los te komen van mijn verslaving, negatieve gevoelens en angst, en toen wist ik het echt niet meer. Ik had zo’n hartgrondige hekel aan mezelf, en was volkomen de weg kwijt

En daar is mijn pad naar herstel begonnen. Mijn hoofd kon mijn problemen niet meer voor me oplossen of ‘wegmaken’ door middel van eten of ander vluchtgedrag. Op 6 mei 2021 ben ik de verslavingskliniek van Promentis ingegaan, en ben ik voor het eerst in ruim 15 jaar tijd weer gaan voelen. Voelen dat ik er mag zijn met alle emoties die ik heb. De therapeuten, maar met name de ervaringsdeskundigen daar gaven me het vertrouwen dat ik dat kon.

Fast Forward naar vandaag de dag. Ik ben inmiddels ruim een jaar in herstel, doordat ik eigenlijk alles anders ben gaan doen. Waar ik mezelf vroeger isoleerde als ik verdrietig of angstig was, zoek ik nu de verbinding op. Waar ik vroeger ervan overtuigd was dat ik heel hard moest werken om überhaupt enigszins goed genoeg te zijn, heb ik nu een innerlijk gevoel van tevredenheid met mezelf waar ik een groot deel van de tijd naar kan handelen. En waar ik vroeger er echt heilig van overtuigd was dat mijn mijn gedachten de volledige en volkomen waarheid waren, weet ik nu dat als mijn hoofd weer eens ‘aan’ staat (die gaat met zo’n 120 km/u), ik even mag inchecken met mijn lichaam om erachter te komen wat ik eigenlijk echt voel.

Ik leef in herstel, en dat betekent dat ik er elke dag weer voor kies om voor mezelf te zorgen. Daardoor sta ik nu in mijn kracht. En vanuit die kracht wil ik graag naast lotgenoten staan en hun steunen bij het vinden van hun empowerment.