Over mij

Hai!

Mijn naam is Marieke. Ik heb het grootste gedeelte van mijn leven geworsteld met een ongelofelijk laag zelfbeeld, depressie, angst, lichaamsdysforie en een eetverslaving/binge-eetstoornis en ik leef hier sinds 5 mei 2021 in herstel van.

Ik heb sinds mijn 15e de binnenkant van tientallen verschillende GGZ-instanties gezien, van verslavingszorg en EMDR tot cognitieve gedragstherapie en heb altijd geloofd dat als ik klaar was met een bepaalde behandeling, ik ook volledig genezen was voor dat moment.

Nadat ik voor de zoveelste keer met mijn neus tegen de muur gelopen was en weer terug was gevallen in mijn depressie, angst en verslaving, realiseerde ik me dat herstel toch echt iets anders betekende dan hetgeen ik tot dan toe had gedaan had: op mijn 33e had ik namelijk alles, een leuk huisje, een leuke baan, een leuke vriend en een leuke hond. En nóg lukte het me niet om los te komen van mijn verslaving, negatieve gevoelens en angst, en toen wist ik het echt niet meer. Ik had zo’n hartgrondige hekel aan mezelf, en was volkomen de weg kwijt

En daar is mijn pad naar herstel begonnen. Mijn hoofd kon mijn problemen niet meer voor me oplossen of ‘wegmaken’ door middel van eten of ander vluchtgedrag. Op 6 mei 2021 ben ik de verslavingskliniek van Promentis ingegaan, en ben ik voor het eerst in ruim 15 jaar tijd weer gaan voelen. Voelen dat ik er mag zijn met alle emoties die ik heb. De therapeuten, maar met name de ervaringsdeskundigen daar gaven me het vertrouwen dat ik dat kon.

Fast Forward naar vandaag de dag. Ik ben inmiddels ruim anderhalf jaar in herstel, doordat ik eigenlijk alles anders ben gaan doen. En dat is begonnen bij de moed om stil te staan bij mezelf, bij mijn gevoelens en bij de gedachten die daar bij komen kijken.